Foto: PxHere

Rusové si letos koupili téměř o polovinu antidepresiv více než loni

Rusové si v prvních devíti měsících letošního roku koupili téměř o polovinu více antidepresiv než ve stejném období loňského roku. Podle agentury TASS to vyplývá z údajů Centra vývoje pokročilých technologií (CRPT). Výrazně vzrostla také spotřeba léků na uklidnění.

Od počátku roku do konce září si Rusové podle TASS v lékárnách vyzvedli 8,4 milionu balení antidepresiv v hodnotě pěti miliard rublů (přes dvě miliardy Kč). Meziročně tak nárůst činí u počtu prodaných balení 48 procent a u výdajů na antidepresiva dokonce 70 procent. O 44 procent vzrostla v Rusku meziročně také spotřeba léků na uklidnění.

Podle statistiky si pro antidepresiva do lékáren chodí především lidé ve velkých městech. Největší spotřeba těchto léků je v Moskvě a jejím okolí a v druhém největším městě Ruska Petrohradu, na předních příčkách ve spotřebě antidepresiv je také Rostovská oblast, která sousedí s východní Ukrajinou.

Rusko zahájilo v únoru válku proti Ukrajině. V reakci na ni přijaly EU, USA, Británie a některé další země protiruské sankce. Zda s válkou a jejími hospodářskými dopady vyšší výdaje za léky proti depresím a preparáty na uklidnění nějak souvisí, není jasné, uvedla dnes agentura DPA.

-čtk-