Ilustrační foto: Wikimedia Commons

Náhrada za Ozempic? Berberin má rizika, varují odborníci

Poptávka po přípravku Ozempic, injekčním léku na cukrovku, který zároveň pomáhá hubnout, stále roste a v řadě lékáren chybí. Mnozí lidé proto hledají alternativu. Především na sociální síti TikTok se nyní stala trendem látka zvaná berberin, která by měla mít podobné účinky na hubnutí jako Ozempic. Jde přitom o přírodní látku. Berberin se získává z rostlin, jako je zlatobýl a dřišťál, a má bohatou historii užívání v Asii, především při léčbě gastrointestinálních problémů. Přestože některé výzkumy potvrdily jeho potenciální přínos pro léčbu hypertenze či inzulínové rezistence, vědecká komunita se stále rozchází v názoru na jeho účinnost při hubnutí. O novém trendu píše americký deník The New York Times.

Berberin, který je dostupný ve formě žlutě zbarvených práškových kapslí, prokázal metabolické účinky na organismus a byl zkoumán z hlediska různých zdravotních přínosů. Vědci pozorovali jeho schopnost snižovat hladinu cholesterolu a regulovat hladinu cukru v krvi, takže je potenciálně cenný pro pacienty s cukrovkou, pokud se používá spolu s dalšími léčebnými postupy. Berberin má navíc antimikrobiální vlastnosti, které napomáhají zlepšit zdraví střev tím, že eliminují škodlivé bakterie a pozitivně ovlivňují složení mikrobiomu. Tyto výhody naznačují, že berberin může být vhodnou volbou pro léčbu některých nemocí.

Vědci zdůrazňují, že navzdory metabolickým účinkům berberinu zůstává jeho role při hubnutí nejistá. Omezené studie, včetně některých zahrnujících zvířata, naznačují možnou souvislost mezi berberinem a hubnutím, což vede ke srovnání s přípravkem Ozempic. Odborníci však upozorňují na nedostatek kvalitních údajů z rozsáhlých klinických studií, které by tato tvrzení podporovaly. „Obecně je to opravdu dobrá sloučenina, která má za sebou několik dobrých důkazů,“ cituje deník Melindu Ringovou, specialistku na integrativní medicínu z Northwestern Medicine. Současně však dodává, že humbuk, který se kolem ní strhnul na sociálních sítích, je přehnaný. „Nemyslete si, že to vezmete a kila prostě spadnou,“ dodala.

Přestože většina jedinců berberin dobře snáší, u některých uživatelů se vyskytly nežádoucí účinky jako nevolnost, zvracení, zvýšený krevní tlak a pocity mravenčení v končetinách. Těhotné osoby by pak měly dbát zvýšené opatrnosti vzhledem k možnosti vzniku děložních kontrakcí. Pieter Cohen z Harvard Medical School rovněž upozorňuje, že výrobci by mohli do přípravku přidat potenciálně škodlivé složky, například stimulanty. Jsou to totiž právě přípravky na hubnutí, které jsou podle něj často falšovány a mohou obsahovat zakázané látky. Riziko představuje i nevhodné kombinování berberinu s jinými léky, jako je například metformin, což může vést k hypoglykémii.

Deník připomíná, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dosud bezpečnost, kvalitu ani účinnost doplňků stravy s berberinem nezkoumal. I proto si nemůže být spotřebitel stoprocentně jistý, že obsah přípravku s berberinem odpovídá tomu, co je uvedeno na etiketě. Specialistka na integrativní medicínu Yufang Linová z Clevelandské kliniky doporučuje opatrnost. „Pokud si pacienti jen myslí: ‚Aha, dám si to, protože to je přírodní látka a má to přínos‘, můžete se dostat do potíží, aniž byste si to uvědomovali,“ varovala.

-fk-