Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Vláda dala zelenou zvýšení plateb za státní pojištěnce

Vláda dnes na svém jednání schválila zvýšení plateb státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce či nezaměstnané na příští rok, a to z 1900 na 2085 korun měsíčně. Zdravotním pojišťovnám tak stát pošle téměř o jedenáct miliard více než letos. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Podle aktuálního odhadu letos stát zaplatí za státní pojištěnce něco málo přes 140 miliardy korun, zhruba o 1,7 miliardy méně, než se očekávalo ve schváleném rozpočtu. Příští rok by ze státního rozpočtu mělo na státní pojištěnce jít 151 miliard korun.

„Jedná se o povinnost, která byla vládě stanovena zákonem o pojistném na veřejném zdravotním pojištění. Vláda stanovila novou výši vyměřovacího základu pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění hrazené státem pro rok 2024. A zákon jasně říká, co máme udělat – tedy povinnost valorizovat vyměřovací základ o součet růstu cen a jedné poloviny růstu reálné mzdy. A to jsme přesně v souladu se zákonem udělali,“ řekl po jednání vlády premiér Fiala.

Vláda loni prosadila schválení mechanismu automatické valorizace plateb, které se platí do systému veřejného zdravotního pojištění ze státního rozpočtu. Platba za státní pojištěnce je tak navázaná na vývoj reálné mzdy a inflace podobně jako zvyšování důchodů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na jednání sněmovního rozpočtového výboru v červenci potvrdil, že vláda nebude automatickou valorizaci plateb měnit. Řekl to v souvislosti s hledáním úspor ve státním rozpočtu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) oznámil už začátkem června, že automatická valorizace plateb za děti, seniory nebo nezaměstnané přijatá loni se nebude odkládat ani měnit.

-red-