Viceprezident ČLK Jan Přáda. Foto: Sekce mladých lékařů ČLK

Přáda: Další krok? Změna organizace práce v nemocnicích

Po návratu nižšího počtu přesčasových hodin do zákoníku práce je třeba podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády změnit organizaci práce v nemocnicích tak, aby mohl být limit 416 hodin dodržován. Řekl to ČTK v reakci na prezidentův podpis novely zákoníku práce, který zajistil, že změna bude platit od ledna příštího roku. Právě změna zákoníku, která navýšila objem přesčasů na 832 hodin, nastartovala podzimní protest několika tisíc lékařů odmítajících od prosince práci přesčas.

Podle Přády je dobře, že novela prošla legislativním procesem a zdravotníci budou mít v zákoníku stejný maximální počet hodin dobrovolné přesčasové práce navíc jako ostatní zaměstnanci. Podle dřívějšího průzkumu spolku Mladí lékaři v průměru respondenti pracovali přes 900 hodin přesčasů za rok. Komora vítá také umožnění 24hodinového pobytu na pracovišti, který dosud v zákoně nebyl a nově bude umožněný, byť jako výjimečná a neplánovaná možnost.

„Je to věc legislativní a teď bude potřeba se zaměřit na změny organizace péče,“ řekl Přáda. „Momentálně se to hodně diskutuje na úrovni nemocnic. Bude potřeba s tím počítat do budoucna,“ dodal. Přestože na začátku prosince došlo k dohodě mezi ministerstvem, zdravotnickými odbory a komorou, někteří lékaři znovu do služeb, které od prosince odmítali, nenastoupili.

Podle dřívějšího Přádova vyjádření to mohou být ti, kteří mají už zákonem daných 416 hodin vyčerpaných a dál nechtějí zákoník práce porušovat. Mluvčí Sekce mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová o víkendu uvedla, že 416 hodin bude mít většina sloužících lékařů znovu vyčerpaných ve druhé polovině roku (2024).

Zdravotníci v nemocnicích či v záchranné službě budou moci podle novely pracovat nepřetržitě až 24 hodin, pokud to umožní kolektivní smlouva či vnitřní předpis v zařízení. Se zdravotníkem bude muset zařízení uzavřít dohodu o takových službách písemně, a to nejvýš na rok. V prvních třech měsících ji bude možné okamžitě zrušit. Zdravotníka nebude možné k podpisu dohody nutit či „vystavit jakékoliv újmě“, pokud ji odmítne. Směna bude moci podle předlohy trvat nejvýše 12 hodin, na ni naváže případně přesčasová práce. Novela upravuje také odpočinek. Pokud by zdravotník pracoval 24 hodin, musel by pak mít nejméně 22 hodin volna.

Komora chce dál jednat s ministerstvem o tom, jaké změny by mohly vést k tomu, aby stačil na provoz nemocnic legální počet přesčasových hodin. Sekce mladých lékařů ČLK navrhovala například přenesení některých kompetencí lékařů na ostatní zdravotnický personál nebo zřizování pozic administrativních pracovníků, kteří by se potřebným papírováním zabývali místo lékaře.

Kolem 6100 na podzim vypovědělo od letošního prosince přesčasovou práci. Po několika měsících jednání, do nichž se zapojily i zdravotnické odbory, bylo dosaženo dohody, že příští rok půjde 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na navýšení odměňování v nemocnicích akutní a následné péče. Lékařům po fakultě by se měly platy a mzdy zvýšit o 5000 korun, lékařům po zkoušce po kmeni o 8000 korun a lékařům po atestaci o 15.000 korun. Ostatním zaměstnancům nemocnic byl přislíbený růst základního měsíčního příjmu o pět procent.

-čtk-