Foto: Poslanecká sněmovna ČR

Opoziční návrh růstu příspěvků na péči Sněmovna neprojednala

Návrh poslanců opozičního hnutí ANO na růst příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením, Sněmovna v pátek neprojednala. Vzhledem k očekávanému zápornému postoji koaliční většiny zamítla návrh programu mimořádné schůze, kterou nechali zákonodárci ANO k předloze svolat. Podle novely by příspěvky na péči vzrostly vesměs o desetinu, některé o víc. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce upravit valorizační pravidla a zvýšit tyto dotace nejpozději od poloviny letošního roku, to se ale zástupcům ANO nejevilo jako dostatečné.

Poslanci ANO zdůvodňovali navrhované zvýšení příspěvků zdražením poskytovaných služeb, což podle nich zhoršuje jejich dostupnost klientům. Stát by v případě přijetí předlohy vydal na příspěvky podle odhadu autorů zhruba o pět miliard korun ročně navíc.

„Můžeme pomoci jedné z nejzranitelnějších skupin obyvatel,“ nabádal Sněmovnu k přijetí předlohy Aleš Juchelka (ANO). Pečující podle něj nepotřebují školení a rozšíření odlehčovacích služeb, jak navrhla koalice. „Ti lidé potřebují peníze, když se jim zdražuje všechno okolo,“ řekl Juchelka. Zvýšení příspěvku na péči je podle něj na rozdíl od zavedení korespondenční volby nutné.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce, aby výši příspěvků nestanovoval přímo zákon, ale aby ji mohla měnit svým nařízením vláda v návaznosti na růst cen. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že novela je v legislativním procesu, jsou i cesty k rychlejšímu schválení. „Je tady jasný závazek, byl řečen veřejně – že nejpozději od 1. července příspěvek na péči je nutné zvýšit,“ řekl. Podle dřívějších informací by to mohlo být o čtvrtinu.

Vlastní novelu navrhuje i SPD

Příspěvky na péči by měly podle představ poslanců ANO vzrůst o desetinu lidem do 18 let věku ve všech čtyřech stupních závislosti na pomoci druhých. O deset procent novela zvyšuje také příspěvky lidem starším 18 let ve třetím a čtvrtém stupni závislosti. V prvním stupni by příspěvek vzrostl z 880 korun na 2 000 korun a ve druhém stupni z 4 400 korun na 6 400 korun.

Příspěvky se naposledy plošně zvyšovaly v roce 2016, o dva roky později vzrostly částky pro třetí a čtvrtý stupeň závislosti na pomoci jiných. Lidé do 18 věku dostávají v současnosti podle stupně závislosti 3 300 korun, 6 600 korun, 13 900 korun, nebo 19 200 korun měsíčně. Návrh ANO byl částky zvednout na 3 630 korun, 7 260 korun, 15 290 korun a na 21 120 korun za měsíc. Lidem starším 18 let ve třetím stupni závislosti by příspěvek vzrostl o 1 280 na 14 080 korun a ve čtvrtém stupni o 1 920 korun na 21 120 korun.

Ve Sněmovně je v podstatě od začátku volebního období novela poslanců opozičního hnutí SPD, která zvyšuje příspěvky na péči lidem v prvním a druhém stupni závislosti na pomoci druhých. Sněmovna předloni v prosinci tuto předlohu v úvodním kole jen rozjednala. „Vláda brání tento návrh řádně doprojednat,“ uvedl dnes předseda poslanců SPD Radim Fiala. Nynější částky jsou podle něj neúnosné, když od posledního zvýšení příspěvků činila inflace v souhrnu asi 40 procent, dodal.

ČTK