Ani v roce 2016 bludaři neusnuli na vavřínech. Evergreenem je očkování, kterým si farmafirmy vyrábějí dostatečně nemocnou populaci, na které si pak namastí kapsu. Ticho po pěšině pak nebylo ani v oblasti homeopatie (kterou jde nově léčit například homosexualita) a čínské medicíny. Čeští gynekologové se zase blýskli podporou detoxikačních vaginálních kuliček. Svou dávku nesmyslů přidali do mlýna také propagátoři raw food a domácích porodů. Foto: koláž ZD

Odpůrci očkování, detoxikace vaginy i homeopatie aneb Lidská blbost kvetla i v roce 2016

Očkování už zase způsobuje autismus, domácí porody bez jakékoliv asistence, konspirační teorie o viru zika nebo třeba rozemleté myši a rtuť v čínských bylinných směsích, to jsou jen některé příklady, kdy iracionalita vítězila na nad rozumem v roce 2016. Přinášíme vám proto výběr toho „nejlepšího“ na poli lidské hlouposti v oblasti zdraví a medicíny. Nejrůznější šarlatáni, samozvaní poradci všeho druhu, ale bohužel i lékaři, kteří nepochopili, o čem je medicína postavená na důkazech, nejen naši redakci zásobují víc než pilně.

 

Milovníci raw food riskují salmonelózu, když věří, že vaření „zabíjí“ živiny

Pokud byste se čistě teoreticky chtěli pustit do novoročního hubnutí s cílem, že od teď už budete žít zdravěji a lépe, máme tu menší varovaní. Přechod na tzv. živou stravu může skončit také nehezkou infekcí salmonelózy „Blázni do syrové stravy si sami sobě způsobují nemoci,“ je přesvědčen profesor biomedicínského inženýrství, informatiky a biostatistiky Steven Salzberg působící na americké Johns Hopkins University. Ve svém článku pro americkou mutaci časopisu Forbes shrnuje nejčastější omyly příznivců „raw food“. Stravovat se ve stylu raw je jedním z mnoha momentálně módních výživových trendů. Tak zvanou živou stravu složenou pouze z ovoce, zeleniny, ořechů a semen, které se jedí buď zcela syrové, nebo upravené při teplotě do 42 stupňů. Základní myšlenkou „raw food“ je jídlo nevařit a tedy zařídit, že zůstane „živé“, což má zajistit, že bude pro lidské tělo „lepší“ a „zdravější“. Podle profesora Salzberga je ale už tento základní předpoklad poněkud vachrlatý. „Zastánci raw food hnutí argumentují tím, že jejich jídlo je mnohem zdravější než obvyklá lidská strava složená z tepelně upravených jídel. Tvrdí, že vaření odstraňuje mnohé z přírodních enzymů, díky kterým jsou potraviny výživné. Také věří, že vaření se vytváří škodlivé toxiny. Ve skutečnosti ale raw food foodies se sami přivádí do nebezpečí vážných bakteriálních infekcí,“ popisuje vědec a upozorňuje na epidemii salmonelózy, která zasáhla lidi hned v patnácti státech USA. Inu, stane se…

Vaše vagina opravu nepotřebuje detoxikaci, dokonce ani neztratila svou čakru

Zaveďte si do pochvy směs čínských bylin a ponechte je zde 72 hodin. Pokud ucítíte pálení, bolest nebo se objeví zvláštní výtok, je vše v pořádku. Vaše tělo se právě zbavuje nebezpečných toxinů. Zdá se vám to podezřelé nebo snad nebezpečné? Ale no tak, detoxikovat se dají i vaginy, a to dokonce s požehnáním České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP, jak ukázal právě Zdravotnickydenik.cz, když upozornil na to, že bylinná detoxikační tělíska Scarlett získala pečeť a garanci odborné společnosti. Více zde. „Neexistuje jediný důkaz, že by údajná vaginální detoxikační tělíska dokázala eliminovat toxiny z lidského organismu. Jediné, co tyto výrobky dokáží spolehlivě odstranit, jsou peníze z peněženky,“ shrnuje exkluzivně pro Zdravotnický deník fakta emeritní profesor Edzard Ernst, který působí britské University of Exeter. Ani gynekologové v zahraničí „překvapivě“ nejsou vaginální detoxikaci právě nadšeni: „Vaše děloha a vagina chtějí, abyste je nechala na pokoji. Vaše děloha není unavená nebo depresivní či špinavá a vaše vagína nemá špatně umístěnou svou čakru,“ shrnuje fakta populární americká gynekoložka Jen Gunterová. Více o nesmyslnosti detoxikace intimních partií zde.

Cukrovými kuličkami proti homosexualitě

Samozřejmě chápeme, že homeopatika jsou zaručeně vhodná na jakýkoliv zdravotní problém, leč nás poněkud zaskočili němečtí katoličtí lékaři svým nápadem „léčit“ homosexualitu právě cukrem. Varování: V žádném případě se nepokoušejte léčit homosexualitu sami. Léčba patří pouze do rukou zkušeného homeopata. Zvládání homosexuality pomocí cukrových kuliček je zkrátka vážná věc, což dokazuje i přístup německého Sdružení katolických lékařů (Bund Katholischer Ärzte – BKAE), což je bezpochyby seriózní a důvěryhodná organizace. Co na tom, že nemalá část katolické církve nemá k homeopatii zrovna vřelý vztah, neb jde o okultní učení. Podrobnosti zde.

Homeopatie je sice podvod na pacientech, jak upozorňují nejen čeští skeptici, ale také solidní kšeft. Příkladem budiž britský zdravotnický systém, který za předražené cukrové kuličky bez prokázané účinnosti zaplatil miliony liber. Mimochodem, už v roce 1842 americký lékař Oliver Wendell Holmes napsal, že „homeopatie je smíchaná masa perverzní vynalézavosti, pozlátka erudice, imbecilní důvěřivosti, rafinovaně nesprávné interpretace, která se až příliš často objevuje v praxi… …s bezcitností a nestoudným využíváním“.

Očkování způsobuje autismus a s virem zika to bylo taky jinak

Jestli máme na odpůrcích očkování něco opravdu rádi, tak je to jejich neprůstřelná logika, do které se zahalí pokaždé, když dojde čas na relevantní argumenty. Příkladem budiž homeopat Václav Hrabák, který přišel hned s několika neotřelými myšlenkami. V době, kdy svět řešil dopady viru zika, on měl jasno, za vážným postižením novorozenců není nic jiného než očkování, které podstoupily jejich matky. S originálními nápady ale nebyl sám, objevily se i konspirace o tom, že za všechno (už zase) můžou ilumináti a komáři přenášející infekci jsou beztak biologická zbraň. Více zde.

Značnou kreativitu pak homeopat, jenž mimo jiné tvrdí, že by se krvácivá horečka ebola měla léčit homeopaticky, ukázal, když (opět) došel k názoru, že očkování způsobuje autismus. Odvolával se přitom na studii, která ovšem nebyla provedena na lidech, ale na myších, a hlavně v ní o očkování nebylo ani slovo. Studie se zaměřila na to, jak virová infekce během těhotenství matky může poškodit mozek vyvíjecího se plodu, což je problematika, která je známá a zkoumaná více než deset let.  Nemluvě o tom, že sami autoři studie odmítají jakoukoliv interpretaci ve smyslu rizikovosti očkování. Toho si ale zřejmě čeští odpůrci očkování „nevšimli“, a tak šířili nesmysly. Více zde.

Dáte si rozemleté myši s arzenem?

Slušné výsledky na poli iracionality měla také „tradiční čínská medicína“, či přesněji systém vytvořený jako znouzecnost za vlády Mao Ce-tunga. Nejenže Česko zažilo smršť silných slov a činů s cílem přesvědčit, jak je „tradiční čínská medicína“ potřebná, ale ještě se Světová zdravotnická organizace (WHO) pustila do propagaci šarlatánství. Více zde. Dopustila se tak stejného omylu, jako lidé podléhající představě, že to, co je „tradiční“ a „přírodní“, je zaručeně bezpečné a bez vedlejších účinků. Realita je ale o poznání krušnější. „Čínské léčivé přípravky jsou vyráběny a distribuovány po celém světě. Mnozí lidé je vnímají jako přírodní, neškodné a téměř bez vedlejších účinků, avšak kontrola těchto přípravků pro humánní medicínu značně kolísá,“ upozorňují autoři studie publikované v žurnálu Toxicological & Environmental Chemistry. Kdyby vás náhodou zajímalo, co v čínských směsích skrývá, prozradíme vám, že je to třeba rtuť, arzen, zbytky pesticidů či rozemleté myši. Podrobnosti zde.

U domácího porodu se přece nemůže nic stát

Obdivuhodný způsob uvažování ukázaly australské ženy požadující „svobodný porod“, což je domácí porod bez jakékoliv odborné asistence. Prý je to „posilující a transformující zkušenost“. „Byla jsem ve svém vlastním domě, cítila jsem se v klidu, bezpečí a v soukromí a skutečně jsem se mohla uvolnit, aniž bych musela přemýšlet. Moje tělo tak mohlo dělat to, co bylo třeba. Necítila jsem obrovský strach, který je všudypřítomný v kultuře kolem porodu,“ popsala své osobní zážitky Bronwyn Moir, která sama působí jako porodní asistentka. Více zde. Jenže domov nemusí být vždy tím nejbezpečnějším místem, zvlášť když jde o porod dítěte, o čemž si můžete přečíst zde.

Odpůrci očkování stále spoléhají na pochybné zdroje informací

Není to žádné překvapení, že když dojde na odpůrce očkování a jejich schopnost pracovat s informacemi, není to právě růžové. Obvykle jim postačí, že si něco přečtou na internetu, a „vědí, jak to je“. Vakcíny se přece vyrábí z buněk potracených plodů, obsahují jedovatý chemický koktejl a vznikly jen proto, aby si odporně bohaté farmaceutické firmy pořádně namastily kapsy a vytvořily zástupy pacientů, které budou trápit poruchy imunity, neplodnost nebo vážné neurologické poruchy. Těmto tvrzeními se to jen hemží na webových stránkách, v internetových diskusích i facebookových skupinách, jenž údajně nabízí „pravdu o očkování“. O věrohodnost informací jde až na posledním místě, jak ukázala americká analýza webů zaměřených právě na „rizika očkování“. Podrobnosti zde.

Bohužel neschopnost odpůrců očkování pracovat s informacemi a zároveň jejich ochota podléhat kdejakým konspiracím měla v uplynulém roce i velmi konkrétní důsledky. Třeba v tom, jak se dívá na očkování nově zvolený americký prezident Donald Trump, který sám věří nesčetněkrát vyvrácené lži, že očkování způsobuje autismus. Nadšení z jeho zvolení neskrýval ani usvědčený podvodník Andrew Wakefield. Více zde. V Česku se pak rychlostí blesku šířila spekulace o tom, že za smrtí šestnáctiměsíčního batolete je právě očkování, protože v den smrti bylo očkováno, jak zveřejnila jeho matka. Nechyběly ani spekulace o tom, že je snaha „pravdu“ utajit a zmanipulovat výsledky pitvy. Kriminalisté přitom krátce po této události zahájili vyšetřování matky dítěte pro podezření z vraždy, ve které očkování nehrálo žádnou roli. Více zde. Všechny tyto konspirace ale vedou k jedinému: váhaví rodiče uvěří v to, že očkování škodí, odmítnou je, a pak se diví, když v jejich okolí vypukne epidemie nemoci, proti které chrání právě očkování. Jako třeba ve škole, která vítala děti odpůrců očkování a žádala pro ně pochopení, jak si můžete přečíst zde.

Ludmila Hamplová