Právě končící rok byl opět bohatý na příklady obchodu s lidskou důvěřivostí. Šarlatánské praktiky, ale mají stále větší negativní dopad na veřejné zdraví. Připomeneme vám ty nejkřiklavější, o nichž psal Zdravotnický deník. Foto: Koláž ZD

Autismus u psů, vaginální vajíčka i homeopatika aneb sklizeň lidské hlouposti v roce 2018

Šarlatánství na poli medicíny se stále daří. V uplynulých měsících se znovu ukázalo, že lidská hloupost nemá hranice a když jde o to prodat libovolnou pitomost, stačí pár líbivých ezoterických frází a úspěch zaručen. Co na tom, že podobná tvrzení jsou jen vějičkou pro důvěřivé. Mnohdy za nimi stojí i sami lékaři, kteří za nejrůznější metody „alternativní medicíny“ schovávají vlastní neschopnost.

 

Celý rok podrobně sledujeme, co se na poli esoteriky, šarlatánství a pseudovědy objeví. I když už máme nemalé zkušenosti, znovu a znovu zažíváme pocit překvapení. Inu lidská hloupost je neomezená, stejně jako vypočítavost podvodníků, kteří dokáží důvěřivým lidem prodat prakticky cokoliv. Jenže jejich rady mají i velmi konkrétní důsledky na poli veřejného zdraví. Nejrůznější iracionální teorie a nápady totiž ovlivňují chování lidí, a ti pod jejich vlivem odmítají nejen očkování, ale i účinnou léčbu. Riskují své zdraví i zdraví svých blízkých mnohdy jen proto, že uvěřili nesprávným informacím v naději, že dělají to nejlepší možné. Jen na okraj, letos byla zveřejněna studie popisující, že ačkoliv odpůrci očkování mají méně skutečný znalostí, jsou přesvědčeni o tom, že vědí více než lékaři a vědci. „Nemalý vliv mají i různé anti-vědecké a anti-expertní názory. Rodiče cítí skepticismus vůči vědě obecně, myslí si, že věda přece neví všechno a musí být něco mezi nebem a zemí nebo, že se věda v minulosti často mýlila. Navíc celá společnost je nastavená hodně protivědecky, kdy každý má svůj názor bez ohledu na fakta,“ říká Kateřina Thorová, psycholožka a ředitelka metodického střediska NAUTIS.

Spalničky jsou znovu hrozbou kvůli dezinformacím o očkování

Foto: Koláž ZD

Důsledky této víry jsou ale velmi závažné. Právě v roce 2018 se ukázalo, kam až vede vlna odmítání očkování, když počet případů spalniček v Evropě znovu vzrostl. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) dokonce tento region čelí rekordní epidemii. Americký úřad Centres for Diseases Control and Prevention obyvatelům USA před cestou do Itálie, Řecka a Velké Británie doporučuje očkování proti spalničkám. Podobné doporučení pak platí pro Indonésii nebo Demokratickou republiku Kongo. Ačkoliv si WHO v minulosti stanovila cíl, že se do roku 2020 podaří toto infekční onemocnění eradikovat, letos se ukázalo, jak je tato představa aktuálně nereálná. Podle organizace za to zčásti může i to, že rodiče stále častěji odmítají očkování proti spalničkám kvůli „negativním dezinformacím a nedůvěře ve vakcíny“. „Se spalničkami prohráváme i proto, že lidé zapomínají, jak děsivá je to nemoc,“ uvedla Ann Lindstandová z WHO a zdůraznila, že očkování proti spalničkám je zcela bezpečné.

Nejrůznější dezinformace šířené po internetu se v současnosti ukazují jako největší pandemické riziko, tvrdí to profesorka Heidi J. Larsonová, která působí na London School of Hygiene & Tropical Medicine a mimo jiné vede program The Vaccine Confidence Project. „Záplava konfliktních informací, dezinformací a manipulativních zpráv na sociálních sítích by měla být uznána jako celosvětová hrozba pro veřejné zdraví,“ je přesvědčená tato expertka. Tento postoj má svůj racionální základ, protože právě v roce 2018 byla publikována studie provedená na University of Queensland ukazující na souvislosti mezi odmítáním očkování a sklonem podléhat konspiračním teoriím. Ukázalo se, že pokud lidé odmítají očkování, častěji také věří různým celosvětově rozšířeným konspiracím o smrti amerického prezidenta J. F. Kennedyho, princezny Diany, teroristickým útokům z 11. září 2001 a existenci Nového světového řádu (NWO), tedy domnělého spiknutí elit ovládající celosvětové dění. Konspirační myšlení u odpůrců očkování pak vede k tomu, že předkládaná fakta o prospěšnosti vakcinace interpretují jako „důkaz“ celosvětového spiknutí. „Věřím-li, že vlády nám lžou, že za událostmi stojí ilumináti, reptaliání nebo jiná tajná skupina, prostě že ‚všechno je jinak‘, pak je pravděpodobné, že nebudu věřit ani vyjádřením jiných oficiálních míst – kupříkladu o prospěšnosti očkování, protože si snadno dohledám, že za ním přece stojí farmaceutická lobby či ještě něco horšího… Takový myšlenkový proces je sice snadno přehledný a dává nám jednoduché odpovědi na složité otázky, problém ale je, že takové odpovědi jsou často nesprávné, že nás zaslepuje vůči skutečnosti, která je vždy bohatší, pestřejší a komplikovanější…,“ vysvětluje Petr Nutil, zakladatel portálu Manipulátoři.cz a autor knihy Média, lži a příliš rychlý mozek: Průvodce postpravdivým světem.

Do vaginy kamenné vajíčko opravdu nepatří

Reprofoto: jadegg.com

Kultivace sexuální energie, hluboké léčení, které vyplaví dávné bolesti, odstranění negativní energie, úleva při premenstruačním syndromu i pomoc při neplodnosti, to všechno slibují vaginální vajíčka, která se prodávají také v Česku. Za své peníze ale zákaznice dostanou jen kámen, nejčastěji nefrit, obalený snůškou ezoterických průpovídek, a navíc riskují zdravotní problémy. Propaguje je však ezoterická celebrita a zároveň zakladatelka e-shopu Goop.com Gwyneth Paltrowová. Podle něj je vhodné kámen nechat zavedený v pochvě přes noc, aby mohl „správně pracovat“. Zde také prodávají vajíčka za zhruba 1200 až 1500 Kč za kus. Nicméně je možné je získat výrazně levněji skrze čínský Aliexpress.com, kdy jeden kus vyjde zhruba na dva dolary, tedy 45 Kč.

„Představa, že by kus kamene měl ‚léčit‘ je srovnatelná s pohádkami. Podobným nákupem ale neutrpí jen peněženka. Zavádění jakýchkoliv cizích předmětů, které není možné dobře vyčistit, do pochvy, znamená riziko infekce, která může dlouhodobě přetrvávat právě proto, že žena uvěří, se takto ‚léčí‘ nebo dokonce ‚čistí‘,“ popisuje Erik Dosedla, primář Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Košice-Šaca, s tím, že „energetická vajíčka“ považuje za „předražený ezoterický nesmysl“. Mimochodem český web Kalisek.cz, který vajíčka také prodává, doporučuje jejich „energetické čištění“ nejlépe v horském potůčku.

Psi autismus nemají, i když tomu odpůrci očkování věří

Foto: TC

Zmanipulovaná práce Andrewa Wakefielda, která přinesla teorii, že očkování způsobuje autismus, ovlivňuje dokonce i veterinární medicínu. V tomto roce se začala více šířit nesmyslná teorie, že vakcinace vede k autismu také u psů. Tyto názory se objevily v USA i ve Velké Británii. „Setkáváme se s narůstajícím počtem klientů, kteří nechtějí nechat očkovat svá zvířata,“ popsala newyorskému deníku Brooklyn Papers veterinární lékařka Amy Fordová, která působí ve Veterinarian Wellness Center of Boerum Hill. Podle ní se pravděpodobně jedná o důsledek anti-vakcinačního hnutí, které se šíří napříč USA. Vůbec nejhlasitějšími odpůrci očkování domácích mazlíčků jsou pak podle doktorky Fordové ti, kteří chtějí „holistický životní styl“ také pro své psy a kočky. „Mezi hipstery je toto přesvědčení silnější, i když opravdu nevím, co je příčinou. Tito lidé jsou přesvědčeni o tom, že vpíchnutí injekce obsahující chemické látky jejich zvířeti uškodí,“ dodává. Odmítání očkování u zvířat se bohužel dostalo také do Česka a dokonce jsou lidé, kteří věří tomu, že se jejich pes stal autistou, ačkoliv psí mozek je odlišný od lidského a tato neurovývojová porucha se týká pouze člověka. „Jsou majitelé, kteří se snaží vysvětlit svou neschopnost přimět psa ke spolupráci tím, že prohlásí, že pes trpí autismem. Není totiž samozřejmost, že pes budou poslouchat jen proto, že to majitel chce. Pes poslouchá toho, koho považuje za přirozenou autoritu, což je něco, co si člověk musí ‚zasloužit‘, když se svému zvířeti snaží porozumět,“ vysvětluje veterinární lékařka Martina Načeradská, která se poruchami chování u zvířat zabývá už řadu let.

Cukrové kuličky pořád nefungují, i když je nabízí lékaři

Foto: Koláž ZD

Lékaři, kteří nabízí homeopatii, jednají neeticky. Své pacienty klamou, když jim tvrdí, že cukrové kuličky jsou účinná „léčba“. Nerespektují tak základní povinnost, a to získat od pacienta informovaný souhlas ještě před tím, než zahájí terapii. Jen v Česku je ale takových lékařů několik tisíc. „Dobrá práce většiny lékařů v klinických oborech je podmíněna důvěrou pacienta v odbornost a v kontrolní mechanismy odborné komunity. Pokud ale racionálně uvažující lidé vidí, kolik lékařů se věnuje homeopatii, nutně ztrácejí důvěru v odbornost a kompetenci lékařského stavu,“ upozorňuje Jaromír Šrámek, předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos. Lékař homeopat pak sám sebe shazuje do role šarlatána, který zneužívá důvěru těch, co se na něj obrátí.

Mezitím se ale mění situace v Evropě, například Velká Británie zažívá (bohudík) soumrak homeopatie. Navzdory skutečnosti, že za cukrové kuličky stále bojuje princ Charles, který se opakovaně snažil zavést různé metody „alternativní“ medicíny do britského systému zdravotnictví, Národní zdravotní služba (NHS) přestala hradit homeopatika z veřejných finančních prostředků, což zdůvodnila takto: „Neexistuje žádný důkaz dobré kvality, že homeopatie je účinná jako léčba u jakéhokoliv zdravotního stavu.“ Toto opatření se týká také The Royal London Hospital for Integrated Medicine, tedy zdravotnického zařízení, které samo sebe popisuje jako vůbec největším poskytující služby „celostní medicíny“ a současně čerpající veřejné peníze. Pokud by však britští pacienti žádali o tuto „léčbu“, mohou ji dostat i nadále, jen si ji musí zaplatit. A právě tato změna ze strany NHS se nelíbila The British Homeopathic Association, která zastupuje homeopaty ve Velké Británii. Asociace dokonce tvrdila, že tímto rozhodnutím nemocní přijdou o účinnou léčbu a budou zbytečně trpět.

Onkologičtí pacienti, kteří se léčí „alternativně“ umírají dříve

Trh s „alternativní medicínou“ je obrovský a neustále roste. Lidé nechtějí slyšet vědecké argumenty, chtějí věřit. Jenže slepá víra v zázračnou moc naturopathů je může zbytečně připravit o život. Foto: Pinterest

Na začátku příběhu obvykle bývá onkologický pacient s dobrou prognózou. I když je jeho diagnóza závažná, má velkou šanci na to, že náročná léčba přinese výsledky. Jenže pak uvěří libovolnému šarlatánovi, léčbu odmítne a svěří mu své zdraví i život. Konec takového příběhu mnohdy bývá tragický. Během doby, kdy se pacient léčí „alternativně“, což mimo jiné znamená nemalé finanční náklady spojené s nejrůznějšími „terapiemi“, jeho onemocnění postupuje. Často natolik, že už není možné negativní vývoj zvrátit. A právě na tento fenomén se zaměřila americká studie letos publikovaná v žurnálu JAMA Oncology. „Zjistili jsme, že onkologičtí pacienti, kteří užívali alespoň jednu metodu „celostní medicíny“ mají vyšší riziko úmrtí oproti pacientům, kteří „celostní medicínu“ nevyužívají,“ konstatuje autorský tým z Yale Medical School, který se podílel na studii. Tato práce ukázala, že pětileté přežití pacientů, kteří se léčili „alternativně“, bylo horší, a současně se u těchto onkologických pacientů zdvojnásobilo riziko úmrtí. Autorský tým předpokládá, že větší riziko smrti je u těchto nemocných způsobeno právě skutečností, že „alternativně“ léčení pacienti častěji odmítají účinnou a prověřenou onkologickou léčbou. V praxi to tak znamená, že nejrůznější „alternativní“ metody pacientům nepomáhají, ale naopak zhoršují jejich zdravotní stav a v konečném důsledku je pak mohou ohrozit i na životě.

Mimochodem, za „alternativními“ metodami léčby rakoviny se skrývají i značně bizarní nápady. Příkladem je americká naturopatka Colleen Huberová, která „léčila rakovinu“ tím, že podávala jedlou sodu, vitamín C a současně zakazovala svým klientům konzumovat cukr, protože si myslí, že „cukr krmí rakovinu“. Dokonce publikovala několik „studií“, které mají doložit její teorie. Jenže tyto studie, které mají dodat punc vědeckosti, ve skutečnosti vykazují celou řadu nejen metodologických nedostatků. Pacienti zařazení do studií nebyli randomizováni. Tak stačilo, že se rozhodli pro „přírodní léčbu“, a mohli být zařazeni, anebo nikoliv. Chyběla kontrolní skupina. Nikdy pacienti také nepodepsali informovaný souhlas, ani tento „výzkum“ nebyl nijak schválen. Její praktiky odhalila americká skeptička Britt Marie Hermesová. Jako bývalá naturopatka zná velmi dobře pozadí byznysu, ve kterém se točí miliardy dolarů. Za to, že veřejně na svém blogu popsala, jaké fígle Colleen Huberová, ji tato „zázračná naturopatka“, jenž tvrdí, že její terapie má 90 % účinnost, zažalovala.

Lži o očkování ovlivňují politiku

Foto: Koláž ZD

Nejrůznější dezinformace o očkování se staly natolik samozřejmou součástí veřejného prostoru, že začaly ovlivňovat už i politiku hned v několika zemích světa. Na Slovensku byl letos už podruhé (naštěstí opět neúspěšně) předložen návrh zákona, který měl zrušit povinné očkování. I za tímto návrhem stála fašistická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, která vidí v odpůrcích očkování zajímavou skupinu voličů. Řada rodičů vlivem nejrůznějších dezinformací a konspiračních teorií očkování odmítá. Jednoduše proto, že se spolehli na nesprávné zdroje informací a uvěřili nesmyslům. Podle Jána Levoslava Benčíka, bloggera, který se dlouhodobě věnuje slovenské krajně pravicové scéně, pak tito znejistění lidé mohou být rétorikou ĽS Naše Slovensko osloveni. Mohou mít dokonce pocit, že se o ně někdo konečně zajímá. „Marián Kotleba zrušení povinného očkování jako téma vytahuje opakovaně, protože si uvědomuje, že toto zapadá do vidění světa jeho fanoušků. Neplatí zde ale automatické rovnítko, že každý, kdo odmítá očkování je zároveň krajně pravicový extrémista, a ne každý pravicový extrémista odmítá očkování. Tyto dvě skupiny ale mají společné vidění světa, a tak si mohou dobře rozumět,“ popisuje. Krajně pravicová strana, která se nijak netají svým obdivem k Josefu Tisovi, svůj návrh zákona zdůvodňovala tím, že očkování připomíná „lékařské experimenty nacistických zločinců“.

Také v sousedním Polsku se do parlamentu dostal návrh zákona, který měl zrušit povinné očkování v zemi. Od roku 2015 se přitom zde zdvojnásobil počet neočkovaných dětí. Ačkoliv zákon naštěstí nebyl přijat, zdejší odpůrci očkování se nijak netají svými politickými ambicemi. „Naše hnutí nebude důvěřovat žádné politické straně. Navrhujeme vytvořit koalici z různých společenských hnutí a skupin, která změní systém očkování škodlivý pro polské děti a občany,“ uvedla Justyna Socha, ředitelka organizace odmítající očkování STOP NOP, podle zpravodajského portálu Wiadomosci.pl. Podle ní poslanci a poslankyně, kteří odmítli zrušit povinné očkování „jednali v zájmu farmaceutických firem, nikoliv polských rodin“. Navíc se i zde šíří nejrůznější konspirační teorie o očkování, včetně toho, že se vakcíny vyrábí z potracených plodů.

V Itálii pak zašli ještě dál. Ačkoliv země nezvládá epidemii spalniček, která trvá už několik let, zdejší ministryně zdravotnictví Giulia Grillo rozhodla o zrušení povinnosti pro rodiče předkládat před nástupem do školy lékařské potvrzení o očkování. Fakticky tak zrušila nástroj, který nutil odpůrce očkování k tomu, aby své děti nechali očkovat. Zatímco v roce 2015 v zemi spalničkami onemocnělo 255 osob, v roce 2016 už to bylo 861 osob a v roce 2017 se objevilo dokonce 5 098 případů spalniček. Od začátku letošního roku do konce září pak bylo nakaženo 2038 osob. Současně od října 2017 do září 2018 v Itálii šest lidí zemřelo v důsledku infekce spalničkami. Vyplývá to ze statistik European Centre for Diseases Prevention and Control (ECDC). Nebyl to jediný podivný krok ze strany ministryně Grillo. Letos se také pod heslem, že pracuje pro „vládu změny“, bez jakéhokoliv vysvětlení rozpustila poradní orgán ministerstva. Tato odborná rada složená z vědeckých a lékařských expertů přitom doporučila, aby bylo proti spalničkám očkováno zhruba 800 tisíc Italů, kteří nejsou očkování vůbec nebo byli očkování pouze jednou dávkou vakcíny. „Zažíváme krizi důvěry ve všechny elity. Když nyní lékař řekne, že musíte nechat očkovat své dítě, není považován za kompetentního, ale za někoho, kdo je podplácen společnostmi vyrábějícími vakcíny,“ shrnul pro The Independent profesor politologie Giovanni Orsina, který působí na římské LUISS univerzitě v Římě.

Ludmila Hamplová