Šarlatáni, kejklíři a fanatici se i v letošním roce snažili infikovat péči o zdraví. Nic nového pod sluncem, jak vidno na obraze, který namaloval v roce 1502 Hieronymus Bosch a nazval ho Kejklíř. Foto: Musée Municipal, Saint-Germain-en-Laye, licence Public Domain

Odmítání očkování, dezinformace i „potratový test“ aneb sklizeň pseudovědy za rok 2023

Zavádějící nebo přímo lživé informace reálně ovlivňují to, jak se veřejnost rozhoduje o svém zdraví. Šířit takové zprávy neznamená „mít právo na svůj názor“, ale reálně škodit, jak jednotlivcům, tak celé společnosti. Pokud lidé uvěří falešným zprávám, mění svoje chování a mnohdy riskují své zdraví nebo dokonce i život. Ani rok 2023 nebyl výjimečný v tom, jak moc se nejrůznějším nesmyslům dařilo, a jaké negativní dopady s sebou přinesly.

Do uplynulého roku jsme vstupovali spolu s předpovědí Světové zdravotnické organizace, která popsala největší zdravotní hrozby, jež budou lidstvo ohrožovat. Ne náhodu se mezi nimi ocitl pokles proočkovanosti proti řadě nebezpečných infekčních chorob, který znamená, že se více a více lidí, zejména těch nejzranitelnějších, jako jsou malé děti, chronicky nemocní nebo senioři, ocitá v ohrožení vážných zdravotních komplikací. Nejprve britská vládní Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království varovala, že v důsledku klesající proočkovanosti Londýnu hrozí epidemie spalniček, která může zasáhnout 40 až 160 tisíc lidí, a pak muselo Rumunsko skutečně vyhlásit stav epidemie spalniček. Na vině byl opět setrvalý pokles proočkovanosti. V zemi bohužel zemřelo i několikaměsíční dítě, které se spalničkami nakazilo od svého staršího neočkovaného bratra.

To, že udržet potřebně vysokou ochranu díky očkování, a tím zabránit velkým škodám, není nic snadného, ukazuje i možný výhled do blízké budoucnosti poliomyelitidy neboli přenosné obrny. Navzdory tomu, že se celkem daří udržet tuto nemoc pod kontrolou, právě odpůrci očkování, mohou veškeré snahy zhatit. Za odporem k očkování se ovšem často skrývá úspěšně kvetoucí byznys, který těží z lidského strachu. Podle mezinárodní studie publikované v Journal of Communication 85 procent webových stránek šířících dezinformace o očkování vykazuje určitou snahu o zisk. Mimochodem, šíření dezinformací o očkování, i v případě, že se na něm podílí lékař, bohužel stále zůstává nepotrestáno.

Kšeft je kšeft a dezinformace ho podporují

Iracionalita a pseudověda, tu a tam posílená o snahy získat pozornost či přímo politický zisk, se nevyhýbala ani Česku. Potvrdil to i další ročník vědeckých anticen Bludný balvan, které uděluje Český klub skeptiků Sisyfos. K řadě úspěšně oceněných se mohli zařadit například Institut transformační psychologie „za podíl na rozšíření nabídky psychošmejdů, kteří to snad ani nemyslí zle“ či Jindřich Rajchl „za úspěšné přetavení strachu, zloby a dezinformace na zboží“. „Stalo se tak koloritem doby, že expert Rajchl straší tu chudobou, tu imigrací, tu očkováním proti covid-19,“ konstatovali skeptici ve svém zdůvodnění s tím, že ač se zpětně tyto předpovědi nenaplnily, pozornost a potažmo finanční příspěvky se získaly.

Šíření přinejmenším zavádějících informací či přímo dezinformací, patří také do výbavy další populistické političky Jany Zwyrtek Hamplové. I u ní se naplnilo, že potrefená husa nejvíc kejhá, a tak požadovala po ministrovi zdravotnictví omluvu za to, že jen pravdivě popsal, co ona sama šíří. „Je snadno dohledatelné, že paní senátorka cíleně a systematicky pracuje s dezinformacemi, ať už se týkají očkování proti covidu-19, ukrajinských válečných uprchlíků, které považuje za bezpečnostní hrozbu a tak dále. Jestli paní senátorka volá po slušnosti, měla by začít u svého facebookového profilu. Ten je plný urážlivých koláží a nepravdivých nařčení,“ uvedl tehdy Vlastimil Válek a omluvit se (pochopitelně) odmítl.

Když náboženství zneužívá medicínu

Ani rok 2023 bohužel nebyl výjimkou v tom, jak se nejrůznější pseudovědecké argumenty zneužívaly ve jménu náboženství a tím byla pošlapávána reprodukční práva žen. Nejen USA dlouhodobě bují snahy o to postavit interrupce zcela mimo zákon, anebo alespoň cestu k tomuto zákroku co nejvíce zkomplikovat. Federální soud v Texasu svým rozhodnutím prakticky znemožnil používat léky sloužící k farmakologické interrupci, což je dlouhodobě bezpečná a prověřená metoda, která může být pro ženu dokonce šetrnější než chirurgický výkon. Toto rozhodnutí striktně odmítla jak FDA, tak odborná společnost American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Podle ní soud jednoznačně překročil své pravomoci a současně „ignoroval desetiletí vědeckých dat“ o tom, že mifepriston je bezpečný, stejně tak i jeho použití při farmakologické interrupci: „Toto rozhodnutí strašným způsobem zkresluje to, jakým způsobem je poskytována péče při medikamentózní interrupci. Je pobuřující, jak rozhodnutí soudu zcela bezostyšně nahrazuje práci vyškolených profesionálů a členů ACOG, kteří se soucitem a pochopením poskytují péči během interrupcí, zkušenosti milionů pacientek, jejichž životy byly ovlivněny tím, že podstoupily medikamentózní interrupci, i desetiletí vědeckých důkazů o tom, že je mifepriston účinný a bezpečný.“

Problémy se bohužel nevyhýbaly ani ženám v Polsku, kde dokonce vyvinuli test, na základě kterého je možné z krve ženy detekovat, zda v nedávné době podstoupila interrupci pomocí léků. Autorský tým tohoto objevu svou aktivitu navíc zdůvodňoval falešnými argumenty, že daná metoda interrupce je nebezpečná. Mimochodem, běžně se používá ve většině evropských zemí, včetně Česka. WHO dokonce bezpečné interrupce, včetně prováděných skrze léky (a bez nezbytnosti lékařského dohledu) považuje za nezbytnou součást základní zdravotní péče. To ale není všechno, daná testovací metoda byla dokonce vyvíjena díky veřejným penězům.  

Redakce Zdravotnického deníku proto kontaktovala Zuzannu Kuffelovou, polskou novinářku, která pracuje pro přílohu Wysokie Obcasy deníku Gazeta Wyborca, a jako první v zemi toto téma otevřela. „Opakovaně si kladu otázku, jak je možné, že tento výzkum byl vůbec proveden a financován z veřejných peněz. Aby bylo možné nějaký výzkum provést, musí být realizována řada různých kroků, včetně zdůvodnění účelu projektu a jeho schválení etickou komisí, tak také zajištění financování. Podle mého názoru, skutečnost, že byl tento výzkum realizován, je důkazem toho, jak polská vláda (předchozí národně konzervativní kabinet pod vedením Mateusze Morawieckého ze strany Právo a Spravedlnost, pozn. red.) a její ideologie pronikla do různých institucí od veřejných univerzit až po prokuraturu,“ popsala novinářka s tím, že je jen těžko představitelné, že by si vůbec nikdo na univerzitě, kde byl výzkum realizován, neuvědomil, jaké dopady použití této metody v praxi může mít, a to nejen v Polsku, ale v dalších zemích, kde je provádění interrupcí kriminalizováno a dostupnost tohoto zákroku je značně limitována.

Ludmila Hamplová